Bitcoin bekijkt COVID-19 Vaccin als zijn volgende potentieel bullish verhaal.

Een COVID-19-vaccin lijkt slecht nieuws voor Bitcoin totdat het dat niet meer doet.

De komst van de nieuwe coronaviruspandemie was aanvankelijk erger voor elke markt, ook voor cryptocurrency. De BTC/USD-wisselkoers daalde in maart 2020 in slechts twee dagen tijd met meer dan 60 procent, een daling die samenviel met een crash op de wereldwijde financiële markt.

Verrassend genoeg kwam Bitcoin Code zelf niet lager uit, geholpen door haar bloeiende adoptie onder de reguliere financiële instellingen (lees PayPal). De wens van de markt om $20.000 opnieuw te testen, Bitcoin’s recordhoogte tot nu toe, hield speculatieve bullish weddenschappen hoger in zowel de spot als de derivatenbazaars.

Later hebben de centrale banken gereageerd door hun benchmarkkrediettarieven te verlagen, in combinatie met programma’s die eindeloos veel overheids- en bedrijfsschulden hebben aangekocht. De pseudo-kwantitatieve versoepeling, gevolgd door het besluit van de regeringen om triljoenen dollars te besteden aan hun sociale voorzieningen, verminderde de koopkracht van de Amerikaanse dollar.

De daling van de greenback en de negatief renderende schulden zetten beleggers aan tot het zoeken naar winst in schaarser wordende activa, wat leidde tot een massief herstel van de Bitcoin-markt. Tussen maart en nu steeg de cryptocrisis met meer dan 350 procent, waarbij voor het eerst sinds december 2017 19.000 dollar werd bereikt.

Bitcoin raakte dinsdag een nieuwe jaarlijkse high op het gebied van toenemende safe-haven aantrekkingskracht.

Maar de vooruitzichten voor het wereldwijde economische herstel zijn aan het verbeteren. De laatste twee weken kwamen drie farmaceutische bedrijven met hun respectievelijke vaccins op de proppen, die elk minstens 90 procent werkzaamheid tegen COVID-19 claimden. Het nieuws stuurde goud, de grootste concurrent van Bitcoin, twee weken op rij naar beneden.

Vaccin beweert dat er sprake is van inflatie

De laatste Bitcoin-investeerders, waaronder financiële veteranen als Paul Tudor Jones en Stan Druckenmiller, geven toe dat ze al lang in de cryptokringen zitten vanwege het vermogen om hun portefeuilles te beschermen tegen de risico’s van de devaluatie van de dollar en de hogere inflatie.

MicroStrategy, een Nasdaq-firma die haar 425 miljoen dollar aan kasreserves heeft vervangen door Bitcoin, gelooft hetzelfde.

Het is omdat een COVID-19-vaccin niet belooft het beleid om te keren dat er tot nu toe een inhaalvraag naar Bitcoin is. De Fed Funds Futures Curve anticipeert op de volgende renteverhoging in 2023. Ondertussen laat de Amerikaanse Tips 10-Year Inflation Breakeven Rate een continue opwaartse trend zien, wat suggereert dat de markt wacht op een hogere inflatie.

US Tips 10 jaar inflatie break-even.

Kortom, de schade aan de economie tijdens de lockdown periode zal meer tijd nodig hebben om te genezen. Een vaccin versnelt alleen het herstel, maar heeft ook de neiging om de inflatie te verhogen als mensen terugkeren naar hun pre-pandemische leven.

Zo stond de prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen, een barometer die de Federal Reserve gebruikt om het inflatieniveau te meten, in oktober 2020 op 1,4 procent. Economen voorspellen een stijging tot 1,7 procent tegen eind november 2020.

Ondertussen ziet Ellen Zentner, de belangrijkste Amerikaanse econoom bij Morgan Stanley, de inflatie tegen eind 2022 oplopen tot 2 procent. Tegelijkertijd stelt Joel Prakken, de belangrijkste Amerikaanse econoom bij IHS Markit, voor dat de olieprijzen zouden stijgen en de dollar verder zou verzwakken te midden van het economisch herstel. Het zal ook de inflatie opdrijven.

Al met al brengen de genoemde voorspellingen Bitcoin in een assertief bullish ruimte voor de komende jaren. Een vaccin leidt alleen maar tot inflatie, waardoor meer instellingen/investeerders hun geld kunnen inruilen voor de cryptocrisis.