India mei Belastinginkomsten uit Bitcoin

Bitcoin-beleggers in India moeten binnenkort misschien belasting gaan betalen over hun crypto-inkomsten. De zakenkrant Economic Times publiceerde onlangs een rapport over crypto-belastingen, waarin twee bronnen worden aangehaald die dicht bij de zaak staan.

Belastingdienst die beleggers volgt

De Indiase afdeling Inkomstenbelasting volgt de beleggers in cryptocurrency nu Bitcoin Billionaire nieuwe hoogtepunten bereikt. De belastingdienst houdt een oogje in het zeil door de bankkanalen te volgen. De Reserve Bank of India verbood cryptocurrency bankieren in april 2018, maar het werd in maart van dit jaar tenietgedaan.

Sumit Gupta, de CEO van de in Mumbai gevestigde crypto-uitwisseling CoinDCX gaf commentaar op de belastingheffing en zei,

„De belastingdienst kan ook de inkomsten van cryptocentrische beleggers die geregistreerd zijn via KYC/AML-compatibele beurzen zoals CoinDCX en via nationale identiteitsdocumenten zoals de PAN-kaart controleren“.

Deskundigen verwachten dat de belasting op cryptocurrency’s tot 30% kan oplopen. Belastingdeskundigen suggereren ook dat hun klanten de Bitcoin-aangiftes indienen als meerwaarden, vergelijkbaar met de meerwaarden op aandelen.

Bitcoin is een speculatief bedrijf

Volgens belasting- en adviesbureau AMK Global’s partner Amit Maheshwari zal de actieve handel in Bitcoin als speculatief worden beschouwd en zullen de reguliere belastingtarieven van toepassing zijn. De autoriteiten kunnen minder frequente transacties behandelen als vermogenswinsten, die belast kunnen worden tegen kortetermijn- of langetermijnbelastingschijven, afhankelijk van de periode van de participaties.

De Indiase belastingdienst heeft nog geen beslissing genomen over de belastingschijf voor cryptocurrencies. Vanaf nu kunnen beleggers hun inkomsten uit cryptocrpures aangeven in de categorie ‚Inkomsten uit andere bronnen‘. Meer duidelijkheid over de wettigheid en de fiscale status van cryptocratie zal helpen om de participatie van investeerders in de sector te verbeteren. De sector ziet nog steeds miljoenen dollars aan handel, maar het gebeurt in een juridische grijze zone, zonder regulering of belastingheffing.

In september was er nieuws over het feit dat de regering een nieuwe wet in het vizier had die de handel in cryptokronen volledig zou verbieden, compleet met boetes en gevangenisstraf voor mensen die in de sector handelen.